sábado, 4 de diciembre de 2010

PASSEJADA PER ROTHENBURG


Tornant del meu viatge per Àustria i Eslovènia l'any 2009, vaig decidir fer una breu visita a la ciutat de Rothenburg ob der Tauber.

Aquesta localitat alemanya pertany a l'Estat Federat de Baviera, i està situada damunt d'un promontori escarpat que domina una recolzada encaixada del riu Tauber.

La part medieval de la ciutat, molt ben conservada i restaurada, manté l'atmosfera d'una vila del segle XVI, amb els seus carrers empedrats, les seves cases antigues, ornamentals fonts, i velles senyeres.

La ciutat va ser bombardejada el Mars del 1945 per l'aviació nord-americana, i destruïda en un 40%. Per sort, els edificis més emblemàtics no resultaren danyats.

Al segle XII, dos castells emplaçats sobre aquesta terrassa servien per controlar la vall del Tauber. Malauradament, un terratrèmol els va destruir l'any 1356.

Elm, fet de ferro forjat.  Eisenhut



                               Entrada a la vila medieval per la Porta de Röder  (Rödertor)



Les muralles, aixecades durant els segles XIII i XIV es conserven en llur totalitat, junt amb totes les seves torres. Del primer cinturó emmurallat subsisteixen dues torres: la de Sant Marc (Markusturm), i la torre Blanca (Weissenturm).

L'arcada sota la Markusturm és la Röderbogen, i s'hi accedeix a través del carrer Röder (Rödergasse). Molt a prop hi ha la Font de Röder (Röderbrunnen). El segon cinturó de la muralla està intacte i circumda tot el perímetre de la part medieval.

De la vila antiga (Alte Stadt) es pot admirar l'Ajuntament (Rathaus), la part gòtica del qual, amb el seu pinyó coronat per una torre de 60 m., data del segle XIV, mentre que la façana que dóna a la Plaça del Mercat (Marktplatz), és una obra del Renaixement, i es finalitzà el segle XVIII.




La Torre de Sant Marc.   Markusturm




                                         La Plaça del Mercat, amb l'Ajuntament i la Font de Sant Jordi


Façanes de l'Ajuntament  (Rathaus)                                                                           Font de Sant Jordi
























Al Nord de la Plaça del Mercat veiem l'edifici de l'antiga Taverna dels Consellers (Ratstrinkstube). En el seu pinyó, o remat triangular apuntat de la façana, hi ha un rellotge amb quadres animats. En un d'ells està representada la figura del batlle Georg Nusch bebent d'una gerra. L'any 1631, durant la Guerra dels Trenta Anys, el general catòlic Tilly va assetjar la ciutat amb 60000 soldats. El batlle i els seus dignataris van ser capturats i sentenciats a mort. Segons la llegenda,  Nusch
oferí a Tilly una gerra de vi digne d'un gegant. Tilly, després d'uns quants glops els proposà que si algun d'ells era capaç de beure's tot el contingut d'un sol glop, salvaria el poble i les vides dels consellers. El batlle Nusch acceptà, i guanyà ¡¡.

És sabut que Tilly va ser aplacat amb un fort suborn, i que el vi va tenir molt poc a veure en la decisió de respectar la integritat de la vila.



Detall de la façana de la Taverna dels Consellers



Un altre racó pintoresc és l'anomenat Plönlein, petita placa triangular situada en la confluència del carrer de l'Hospital (Spitalgasse) amb el carrer dels Ferrers (Schmiedgasse). Aquí es pot veure la torre Sieber (Siebersturm), de l'any 1385, i la Porta Koboldzeller (Koboldzellertor). Hi ha també un casa de camp de biques entramades, i una font.

De singular interès és l'Església gòtica de Sant Jaume (St. Jacobskirche). La primera pedra es col.locà l'any 1311. Conté el retaule dit "de la Santa Sang", del 1504, obra mestre de Tilman Riemenschneider, així com el retaule "dels Dotze Apòstols"

A la part Sud de la Marktplatz es pot admirar la Font de Sant Jordi, i la Marien Apotheke, en la Kapellenplatz. Aquí estava la sinagoga, i més tard la capella de Sta. Maria. En aquest indret es on es feien les execucions ¡¡.


Plönlein, amb la Sieberturm



                                                          Porta de l'Hospital  (Spitaltor)


                                                                                                                              Font de Sant Jordi i la
La torre Blanca  (Weissenturm)                                                                                   Marien Apotheke
























                                                         Bastió de les muralles, vora l'Spitaltor

   La visita a aquest conjunt monumental va merèixer la pena, sens dubte. El temps era una mica rúfol, però si el dia acompanya, es poden fer innombrables fotografies. Només vaig trobar-hi una mancança:
                                                     No hi ha cap Museu Mineralògic  ¡¡¡

No hay comentarios:

Publicar un comentario