Quan escric aquesta nova entrada del blog, faig esment dels països que fins avui han publicat segells de minerals, i també de temàtiques relacionades amb la mineria, geologia, i gemmologia. Són els següents:
Angola, Algèria, Benin, Botswana, Burundi, Comores, Congo, Costa d'Ivori, Etiòpia, Gabon, Gàmbia, Ghana, Guinea, Kenya, Lesotho, Libèria, Madagascar, Malawi, Mali, Marroc, Mauritània, Moçambic, Namíbia, Niger, Nigèria, República Centreafricana, República de Sud-àfrica, República Saharaui, Rhodesia, Sao Tomé i Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Somàlia, Swazilàndia, Tanzània, Togo, Tunísia, Txad, Uganda, Zàmbia, Zimbabue, Zaïre.
També hi han segells de Bophutotswana. Cal diferenciar així mateix Guinea Bissau, de la República de Guinea, i de Guinea Equatorial. Segells de la República Sudafricana, RSA, i SWA. Podem afegir-hi uns segells dels territoris d'Afars et Issas, situats a l'estat de Djibouti, al costat del mar Roig.
Esquerra: República de Guinea. 2014. Wulfenita. Dibuix: brookita.
Dreta: Guinea Bissau. 2012. Cerussita. Dibuixos: Turmalina var. indicolita; rodocrosita; ettringita.
Guinea Bissau. 2009. Elbaïta amb lepidolita, calcopirita, covellita.
Dibuixos: Turmalina amb quars; turmalina; cristalls de fluorita; quars.
Els darrers anys, del 2009 al 2015, els països més prolífics han estat Guinea Bissau, República de Guinea, Togo, República Centreafricana, Sao Tomé i Príncipe, i Niger. Acostumen a publicar sèries compostes per una fulla amb un segell, i una altre amb un bloc de quatre. A més dels segells, les fulles inclouen diferents dibuixos i motius, fent-les força atractives.
Esquerra: Niger. 2014. Ametista, aiguamarina, espinel.la, àgata.
Dreta: Niger. 2013. Calcedònia.
Togo. 2014. Fluorapatita.
Dibuixos: Maragda; ametrí; wulfenita; tanzanita; natrolita.
El concepte de llur disseny no és potser massa rigorós des del punt de vista mineralògic. Es tractaria d'obtenir un producte bonic i comercialitzable, sent els minerals el tema central, però barrejant-hi sovint motius que no tenen gaire o cap relació, com dinosaures, volcans, galàxies, cactus ¡¡, Nelson Mandela, Baden-Powell i l'escoltisme, la visita del Papa, Haroun Tazieff, etc. La finalitat seria, d'acord amb aquests objectius, que resultessin interessants inclús per col.leccionistes d'altres temàtiques.
Dibuix: Vanadinita.
Comparant els dibuixos de sèries antigues amb els de les sèries més recents, es pot comprovar que han anat millorant progressivament llur qualitat. Possiblement, l'il.lustrador podria ser la mateixa persona que treballa per encàrrec de diferents països.
Cactus i Minerals
República de Guinea. 2007. Calcita cobaltífera; Ancistrocactus tobuschii.
Dibuixos: Zircó; adromischus maculatus.
Ancistrocactus tobuschii. Aquest petit cactus de magnífiques flors grogues es desenvolupa en la part oriental de l'Edwards Plateau, a Texas.
Adromischus maculatus. És un cactus endèmic de Sud-àfrica, província del Cap. Conegut també com gota de xocolata.
Geologia - Basalt dolerític
Geologia - Geoda volcànica
Haroun Tazieff. (1914-1998). Polonès, obtinguè la nacionalitat belga, i la francesa. Fou un cèlebre geòleg i vulcanòleg. Famós per les seves pel.lícules i llibres sobre volcans. Durant l'expedició al territori Afar va descobrir el volcà Erta Ale, que en llenguatge Afar vol dir la muntanya que fumeja, amb el seu llac de lava permanent. La depressió de l'Afar, a Djibouti, ha revelat ser un fons oceànic on els nombrosos signes d'expansió dels fons dels oceans són ben visibles.
Guinea Bissau. 2008. Wulfenita. Volcà Villarica. Xile.
Dibuixos: Stibnita; Acantita; Meta-torbernita. Haroun Tazieff.
* This blog is written in Catalan Language
Col.lecció : Paulí Gispert